Pyöräilyreitti

Seinäjoki-Ilmajoki

Lataa kartta

Elämysliikuntareittien pyöräilyreitit kulkevat Seinäjoen-Ilmajoen, Kyrkösjärven ja Nurmon Paukanevan vaikutuspiirissä, Alajokimaisemaa unohtamatta. Pyöräilyreitti kulkee Joupiskan Liikuntakeskuksesta suunnitteilla olevaa valaistua reittiä Tuomikylään tai Kyrkösjärven rantoja pitkin Rengonkylään, jossa Seinäjoen Lentoasema palvelee ilmailun saralla. Siitä idyllinen matka jatkuu Honkakylän raittia tai oikaisee tähtitornin ohi Ämmälänkylään. Ämmälänkylä on vireä kylä, jossa elämyskohteina vanhaa ja uutta asutusta, vanha kyläkoulu, vanhat taloryhmät, sekä muut historiallisesti mielenkiintoiset paikat.

Pentinvuoren metsäautotie, eli Korvennevan tie on maisemallisesti monimuotoinen reitti. Pyöräilijä voi kulkea myös Kouran kylän kautta, joka on vanha perinteikäs taajama. Kourasta reitti kulkee molemmin puolin Nurmonjokea. Välillä löytyy idyllisiä paikkoja, jossa voidaan nähdä entisaikojen asumista.

Veneskoski on paikka, jossa retkeilijä voi levähtää ja käydä hiekkaisella uimarannalla pulahtamassa veteen. Veneskosken vanhaan louhokseen on kesällä 1999 valmistunut uimapaikka. Veneskoskelta pyöräilyreitit kulkevat edelleen molemmin puoli jokea ja välillä on siltoja, joista pääsee ylittämään kauniin Nurmonjoen.

Nurmonjoen varrella tulee vastaan erinomainen golfkenttä palveluineen. Nurmossa sijaitsee myös monen traktorimiehen ja masinistin unelmapaikka. Hyllykallion asuntoalue sijaitsee aivan kaupungin kupeessa. Hyllykalliolla olevaa Tanelinlammen aluetta voisi kutsua myös ”Elämysliikunnan kehdoksi”, sillä siellä on kuntorata, maauimala, avantouintipaikka sekä koulujen liikuntatilat.

Nurmon keskustassa retkeilijä kohtaa pienen idyllisen kirkonkylän jatkaessaan matkaa joko Paukanevalle tai pyöräreitille Kiikkuun päin. Nurmon Paukaneva on yksi EU:n Natura 2000 -suojeluohjelmaverkoston kohteista, neva on n. 600 hehtaarin laajuinen keidassuo, jonka kasvillisuus on karua. Pesivä linnusto on rikas ja muuttoaikana neva on tärkeä lintujen levähdyspaikka. Paukanevaan ja sen lähiympäristöön liittyy useita historiallisia asioita ja tapahtumia.

Pyöräilyreitti kulkee suoraa tietä Kiikkuun. Matkalla on hyvä sorakuopasta kallioiseen maastoon tehty uimapaikka, jossa voi pulahtaa veteen vilvoittelemaan. Uinnin jälkeen voi ottaa ratsastustunnin Koivusalon ratsastustallilla. Tämän jälkeen matka jatkuukin Kyrönjokivartta Ilmajoelle. Pyöräilyreitin varrella avautuu Ilmajoen Alajoella Kyrönjoen varressa laaja peltolakeus. Reitin varrella näkee myös latoja sekä jokisaunoja. Kyrönjoki on perinteisesti merkityksellinen ja tärkeä osa jokivarren kuntien maisemakuvaa. Historiallisen Herkoolin kautta matka jatkuu vireään Ahonkylään, josta Päästään pyörätietä takaisin Joupiskalle. Toinen vaihtoehto reitille on tutustua Heikkilänkylän perinteikkääseen kylämiljööseen ja pyöräillä pitkin lakeutta lähtöpaikkaan.

Pyöräilijä voi valita kohteikseen myös Seinäjoen kaupungin ja Ilmajoen kunnan arkkitehtooniset tai historialliset kohteet ja museot. Pyöräilyreittien varsilla voi myös harrastaa monenlaista aktiivista liikuntaa ja saada sekä henkistä että aineellista hyvää.