Kurjen kierros

Ilmajoki

Lataa kartta

Pituus 45 km
Profiili
Sähköistys ei
Pintamateriaali
Elämyskohteet Levanevan suojelualue, Kalajaisjärven leiri- ja kurssikeskus, Rajavuoren erä- ja vaelluskeskus
Suositeltavat liikkumismuodot patikointi

 

Kurjen kierros on 45 kilometriä pitkä reitistö, joka kulkee Laihian, Jurvan ja Ilmajoen kuntien alueella. Kuntien, Metsähallituksen ja Ympäristökeskuksen yhteisenä hankkeena toteutettu reitistö avattiin virallisesti syksyllä 2006. Kaikki reitillä olevat suo-osuudet ylitetään pitkospuita pitkin. Reitistön ydin on Levanevan luonnonsuojelualue, jossa reitti kiertää hienoa suomaisemaa poiketen välillä metsäsaarekkeisiin ja suon reunametsiin. Rajavuoren ja Pässilän reitit kulkevat vaihtelevissa talousmetsissä, lehdoissa, kalliomaastoissa ja osittain myös metsäuria ja sorateitä pitkin.

Rajavuoren erä- ja retkeilykeskus ja Pässilän maja ovat Levanevan kahden lähtöpisteen (Maalarinmaa ja Tainuskylän tienvarsi) lisäksi hyviä lähtöpaikkoja retkelle. Ne ovat varaustupia, mihin tehdään varaukset Laihian tai Jurvan kuntien kautta. Kalajaisjärven rannassa sijaitsee Ilmajoen kunnan leirikeskus, joka on myös varattavissa isomman porukan käyttöön.

Reitin varrelle on rakennettu muutama taukopaikka. Maalarinmaassa olevasta lintutornista avautuvat hienot suomaisemat ja nuotiopaikalla paistuvat ja maistuvat retkieväät. Kivi- ja Levalammen reunalla olevan Maalarinmaan taukopaikalta pääsee helposti pitkospuita pitkin keskelle avointa suota.